Siliciumcarbide (carborundum)

Dit mineraal komt slechts in kleine hoeveelheden in de natuur voor en is daardoor in de natuurlijke vorm dus redelijk zeldzaam. Toch is het een veel gebruikt mineraal. Bovendien kennen we het bijna allemaal wel in één van de toegepaste verschijningsvormen. Ligt het misschien wel bij je thuis in de hobbykamer of in de schuur.

Het mineraal wordt als één van de hardste materialen (alleen diamant is harder) veel gebruik als schuur, slijp en polijst materiaal. Je komt het tegen op schuurpapier of op slijpschijven. Nu zul je meteen zeggen: ja inderdaad, ik heb vast wel ergens een stukje schuurpapier liggen. De hele fijne korreltjes op het papier zijn dus van carborundum. Tegenwoordig wordt het zelfs als bepantsering van voertuigen gebruikt.

Siliciumcarbide of carborundum

Qua werking voor de mens moet je denken aan ondersteuning bij het leren, zorgt het dat je alles beter voor jezelf kunt ordenen (helder denken), helpt bij depressies en stress. Zorgt ook voor meer levensvreugde en stimuleert je artistieke kant. Laat je levensenergie stromen. Is ondersteunend bij zware ziekten. Geeft meer vertrouwen. Past bij alle chakra’s en geeft de chakra’s energie.

Hoe kan het dat het in de natuur zo weinig voorkomt en dat er toch hele rollen en vele velletjes schuurpapier te koop zijn? Het carborundum wat daar voor nodig is wordt ‘gemaakt’. Zoals we dat noemen een synthetisch mineraal, dus ‘gemaakt’ en niet gegroeid in de natuur. Via een ingewikkeld proces worden silica zand en koolstof aan elkaar gebonden en ontstaat carborundum.

Eigenschappen van dit mineraal zijn dat het bestand is tegen hoge temperaturen (het smelt pas bij 2830 °C ) en goed elektriciteit geleid. Door deze eigenschappen is het mineraal enorm geschikt voor elektrische installaties waarbij hoge temperaturen aanwezig zijn.