Silicium

98% zuivere Silicium

Komt veel voor op de aarde (ruim 25% van de aardkorst bestaat uit silicium) en in vele mineralen. Het is na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst.

Silicium zien we niet vaak in zijn pure vorm. Toch komt het heel veel voor in ons dagelijks leven. Alle elektronica bevat silicium omdat het de basis is van halfgeleiders.

Silicium wordt veel in de industrie gebruikt. Siliciumdioxide wordt in de vorm van zand of klei gebruikt voor de productie van veel bouwmaterialen. Andere producten waarin veelvuldig gebruik wordt gemaakt van silicium zijn:

  • computerchips: de componenten van een chip worden gefabriceerd op een plakje silicium.
  • keramiek: siliciumdioxide is de grondstof voor veel keramische materialen
  • staal: silicium wordt vaak gebruikt als toevoeging aan staal
  • glas: in de vorm van SiO2 is silicium de basisgrondstof van glas
  • halfgeleiders: in zeer zuivere vorm wordt silicium samen met arseen, boor, gallium en fosfor gebruikt voor de productie van halfgeleiders
  • laser: silicium kan worden gebruikt voor de productie van lasers (golflengte van 456 nm)
  • zonnepanelen: door de foto-elektrische eigenschappen van silicium is het geschikt voor fotocellen


Ook komt siliciumdioxide voor in voeding (in granen, zoals haver) en wordt het gebruikt als antiklontermiddel, als klaringsmiddel (filter) bij wijn en bier en ontschuimingsmiddel. Op etiketten wordt het aangeduid als additief E551, of worden de benamingen kiezelzuur, kwarts of silica gehanteerd.

Silicium is bestand tegen de meeste zuren.

We kunnen je ook vertellen over de werking van silicium.
Voor alle details, kom naar onze showroom.

Bron: Silicium op Wikipedia

Misschien vind u dit ook interessant

Markasiet
Edelstenen
It's a Joke

Markasiet

Soms kom je een mineraal tegen waar ook bij ons vraagtekens bij opkomen. Wat is dit nu weer voor een ruwe cluster. Navraag bij een

Lees verder »
fantoom kwarts
Kristallen
It's a Joke

Fantoom kwarts

Er zijn voorbeelden bekend van rookkwarts die in heldere bergkristal gegroeid zijn.Fantoom kwartsen komen voor in o.a. bergkristal, amethist en citrien. Werking: Symbool van het

Lees verder »
Kristallen
It's a Joke

Aardbei kwarts

Prachtig materiaal met een betoverende uitwerking. Structuren die je verbeelding laten spelen met de kleuren en patronen in het kwarts. “Wolken slierten” en “ondergaande zonnen”

Lees verder »