Siliciumcarbide (carborundum)

Dit mineraal komt slechts in kleine hoeveelheden in de natuur voor en is daardoor in de natuurlijke vorm dus redelijk zeldzaam. Toch is het een veel gebruikt mineraal. Bovendien kennen we het bijna allemaal wel in één van de toegepaste verschijningsvormen. Ligt het misschien wel bij je thuis in de hobbykamer of in de schuur.

Het mineraal wordt als één van de hardste materialen (alleen diamant is harder) veel gebruik als schuur, slijp en polijst materiaal. Kom je het tegen op schuurpapier of op slijpschijven. Nu zul je meteen zeggen: ja inderdaad ik heb vast wel ergens een stukje schuurpapier liggen. De hele fijne korreltjes op het papier zijn dus van carborundum. Tegenwoordig wordt het zelfs als bepantsering van voertuigen gebruikt.

Qua werking voor de mens moet je denken aan ondersteuning bij het leren, zorgt het dat je alles beter voor jezelf kunt ordenen (helder denken), helpt bij depressies en stress. Zorgt ook voor meer levensvreugde en stimuleert je artistieke kant. Laat je levensenergie stromen. Is ondersteunend bij zware ziekten. Geeft meer vertrouwen. Past bij alle chakra’s en geeft de chakra’s energie.

Hoe kan het dat het in de natuur zo weinig voorkomt en dat er toch hele rollen en vele velletjes schuurpapier te koop zijn? Het carborundum wat daar voor nodig is wordt ‘gemaakt’. Zoals we dat noemen een synthetisch mineraal, dus ‘gemaakt’ en niet gegroeid in de natuur. Via een ingewikkeld proces worden silica zand en koolstof aan elkaar gebonden en ontstaat carborundum.

Eigenschappen van dit mineraal zijn dat het bestand is tegen hoge temperaturen (het smelt pas bij 2830 °C ) en goed elektriciteit geleid. Door deze eigenschappen is het mineraal enorm geschikt voor elektrische installaties waarbij hoge temperaturen aanwezig zijn.

Misschien vind u dit ook interessant

Markasiet
Edelstenen
It's a Joke

Markasiet

Soms kom je een mineraal tegen waar ook bij ons vraagtekens bij opkomen. Wat is dit nu weer voor een ruwe cluster. Navraag bij een

Lees verder »
fantoom kwarts
Kristallen
It's a Joke

Fantoom kwarts

Er zijn voorbeelden bekend van rookkwarts die in heldere bergkristal gegroeid zijn.Fantoom kwartsen komen voor in o.a. bergkristal, amethist en citrien. Werking: Symbool van het

Lees verder »
Kristallen
It's a Joke

Aardbei kwarts

Prachtig materiaal met een betoverende uitwerking. Structuren die je verbeelding laten spelen met de kleuren en patronen in het kwarts. “Wolken slierten” en “ondergaande zonnen”

Lees verder »