Aurora kwarts of Anandaliet?

De laatste tijd krijgen we vaak de vraag of we ook Aurora Kwarts in ons assortiment hebben.

Wat is Aurora kwarts?

Als we de naam zoeken op het internet kom je uit bij een een hele andere naam voor deze kwarts.
De juiste naam voor dit materiaal zou eigenlijk ANANDALIET moeten zijn?

Anandaliet

De naam is een (niet-geregistreerde) commerciële naam voor natuurlijke kwarts waarin regenboog kleuren voorkomen door breking van licht op interne breukvlakken. (zie Belazeriet of Niet?)

Deze naam wordt dus gebruikt voor kwarts met interne breuken. Ook wordt de naam soms gebruikt voor kwarts welke met een coating behandeld is (Aura kwarts).

anandaliet
Anandaliet?

Kwarts met breukvlakken

Dus strikt genomen zouden we elk willekeurig stuk kwarts kunnen nemen welke (interne) breukvlakken heeft. Uitgaande van de foto’s van diverse leverancier die het aanbieden, zou je kunnen zeggen dat het over het algemeen gaat over kwarts stukken uit India. Deze stukken KUNNEN ( ? het is dus niet eens zeker) een iriserende kleur hebben. Soms hebben de stukken iets weg van sneeuwkwarts. Hoewel sneeuwkwarts vaak witter is en fijnere kristallen heeft.

Conclusie

Soms is het ontgoochelend om te zien wat de commercie ons allemaal brengt.

Er worden dus over het algemeen kwarts stukken uit India aangeboden met een commerciële naam. Qua prijzen moet je niet verbaasd opkijken als deze stukken voor pittige prijzen wordt aangeboden.

Dus hebben we Anandaliet in ons assortiment? Ja en Nee.

In onze collectie hebben we een aantal stukken die mogelijk vergeleken kunnen worden met de op internet aangeboden stukken. Maar een iriserende kleur? Misschien als we er een hele felle lamp op zetten of in fel zonlicht.

Mocht je ‘Anandaliet’ bezitten, treur niet. De stukken zijn vaak (ook zonder deze naam) zeker de moeite waard om te bezitten. Het is een kwestie van door de commercie heen kijken en zien wat de natuur heeft doen ontstaan. Het blijven toch altijd unieke stukken, want een 2e stuk van wat je in handen hebt is er niet!

Indai kwarts
India kwarts